fbpx
Do pieczenia Polecane

Granola z jogurtem

Wspaniały, kremowy jogurt migdałowo-jaglany oraz chrupiąca, granola pachnąca przyprawami korzennymi. Do tego ulubione owoce!

Jogurt

Składniki:

  • migdały – 1 szklanka
  • kasza jaglana – 1/3 szklanki
  • słodka pożywka dla bakterii jogurtowych ( np. 5 daktyli + 1 łyżka syropu klonowego)
  • bakterie jogurtowe

Migdały zalej wodą i pozostaw na ok. 12 godzin. Po tym czasie wylej wodę, dodaj 1 litr świeżej wody i zmiksuj (np. w blenderze kielichowym).

Płyn przecedź przez gazę / pieluszkę tetrową / ściereczkę (Możesz ten etap pominąć i użyć gotowego mleka migdałowego ) Otrzymane w ten sposób mleko migdałowe przelej do garnka. Dodaj kaszę i słodkie składniki. Gotuj aż kasza będzie miękka. Zmiksuj dokładnie, przelej do szklanego lub plastikowego naczynia i wystudź do temperatury odpowiedniej dla bakterii jogurtowych (38-42 st.). Dodaj bakterie jogurtowe, przelej do jogurtownicy (ewentualnie termosu). Po ok. 8-10 godzinach jogurt jest gotowy, trzeba go tylko schłodzić.

Granola

Składniki:

  • orzechy włoskie – 150 g
  • figi suszone – 4 szt.
  • daktyle suszone – 6 szt.
  • siemię lniane mielone – 1 łyżka czubata
  • płatki jaglane – 1½ szklanki
  • ksylitol – 1 łyżka czubata
  • woda – ¾ szklanki
  • olej kokosowy – 1 łyżka czubata
  • imbir świeży – do smaku ( u mnie ok. 1 cm)
  • przyprawy: cynamon, kardamon, mielone goździki, sól himalajska, pieprz

Orzechy podziel na mniejsze kawałki. Figi i daktyle pokrój na kawałeczki, zetrzyj imbir. Połącz wszystkie składniki i wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagranym do 160 stopni piekarniku (termoobieg) przez około 40 minut.