Wspaniały, kremowy jogurt migdałowo-jaglany oraz chrupiąca, granola pachnąca przyprawami korzennymi. Do tego ulubione owoce!
Jogurt
Składniki:
- migdały – 1 szklanka
- kasza jaglana – 1/3 szklanki
- słodka pożywka dla bakterii jogurtowych ( np. 5 daktyli + 1 łyżka syropu klonowego)
- bakterie jogurtowe
Migdały zalej wodą i pozostaw na ok. 12 godzin. Po tym czasie wylej wodę, dodaj 1 litr świeżej wody i zmiksuj (np. w blenderze kielichowym).
Płyn przecedź przez gazę / pieluszkę tetrową / ściereczkę (Możesz ten etap pominąć i użyć gotowego mleka migdałowego ) Otrzymane w ten sposób mleko migdałowe przelej do garnka. Dodaj kaszę i słodkie składniki. Gotuj aż kasza będzie miękka. Zmiksuj dokładnie, przelej do szklanego lub plastikowego naczynia i wystudź do temperatury odpowiedniej dla bakterii jogurtowych (38-42 st.). Dodaj bakterie jogurtowe, przelej do jogurtownicy (ewentualnie termosu). Po ok. 8-10 godzinach jogurt jest gotowy, trzeba go tylko schłodzić.
Granola
Składniki:
- orzechy włoskie – 150 g
- figi suszone – 4 szt.
- daktyle suszone – 6 szt.
- siemię lniane mielone – 1 łyżka czubata
- płatki jaglane – 1½ szklanki
- ksylitol – 1 łyżka czubata
- woda – ¾ szklanki
- olej kokosowy – 1 łyżka czubata
- imbir świeży – do smaku ( u mnie ok. 1 cm)
- przyprawy: cynamon, kardamon, mielone goździki, sól himalajska, pieprz
Orzechy podziel na mniejsze kawałki. Figi i daktyle pokrój na kawałeczki, zetrzyj imbir. Połącz wszystkie składniki i wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagranym do 160 stopni piekarniku (termoobieg) przez około 40 minut.