fbpx
Desery bez pieczenia Polecane

Płatki z gruszką

Płatki z gruszką, imbirem i cynamonem. Bardzo aromatyczne!
Jedno z moich ulubionych śniadań 😊 Świetnie rozgrzewa w jesienne poranki.

Przygotowanie: ok. 5 minut + czas stygnięcia płatków

Składniki na 1 porcję:

  • bezglutenowe płatki owsiane albo płatki jaglane – 6 łyżek czubatych
  • woda – 1 szklanka (ewentualnie odrobinę więcej, zależy od rodzaju płatków)
  • gruszka – ¼ sztuki, pokrojona na kawałki
  • daktyl pokrojony na kawałeczki – można pominąć
  • cynamon mielony – do smaku
  • świeży starty imbir – do smaku
  • miód lub coś innego do posłodzenia
  • olej lniany – ilość według uznania

Pokrojoną gruszkę zalej w rondelku wodą, dodaj cynamon i daktyla. Włącz maksymalne grzanie, aby woda się zagotowała. Wsyp płatki i zmniejsz grzanie. W zależności od rodzaju płatków gotuj kilka sekund do minuty.

Przelej do miseczki (albo pojemnika, jeżeli zabierasz śniadanie do pracy). Na tym etapie owsianka (lub jaglanka) wygląda jakby miała za dużo wody, ale ten nadmiar zostanie za chwilę wchłonięty przez płatki. Teraz masz czas na zrobienie makijażu 😉, II śniadania dla dziecka, itp. – płatki muszą ostygnąć i wchłonąć wodę.

Do przestudzonej owsianki/jaglanki dodaj miód, olej, zetrzyj trochę świeżego imbiru i wszystko wymieszaj. Śniadanie gotowe!