Naleśniki z mąki kasztanowej – tym razem to nie mój autorski przepis, lecz klasyczne naturalnie bezglutenowe naleśniki popularne we Włoszech. W Toskanii znane są jako necci i podawane tradycyjnie z ricottą i odrobiną miodu. Banalnie proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
- mąka kasztanowa – 1 szklanka / 250 ml
- woda – trochę mniej niż 1 szklanka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Składniki zmiksuj blenderem. Rozgrzej patelnię i nasmaruj ją odrobiną oliwy. Rozprowadź ciasto naleśnikowe na patelni i usmaż pierwszego naleśnika. W razie potrzeby skoryguj konsystencję ciasta. Jeśli naleśnik za bardzo się rwie, możesz dodać do ciasta odrobinę mąki kasztanowej i ponownie zmiksować. Jeśli ciasto było za gęste i naleśnik wyszedł zbyt gruby, rozrzedź ciasto dodając odrobinę wody.
Dostosuj konsystencję ciasta do własnych preferencji – z rzadszego usmażysz cieńsze i bardziej delikatne, ale jednocześnie trudniejsze w przewracaniu naleśniki. Z gęstszego ciasta wyjdą nieco grubsze i odporniejsze na przerywanie naleśniki.
Necci najsmaczniejsze są podawane od razu po usmażeniu. Są słodkie w smaku i świetnie komponują się z serkiem wegańskim (dosłodzonym np. odrobiną ksylitolu). Możesz je także zaserwować z kremem z przepisu na tiramisu – zmniejsz ilość wody z 1 szklanki do około 1/2 – 3/4 szklanki, tak aby krem był bardziej gęsty. Naleśniki kasztanowe smakują również świetnie z domowym kremem orzechowo-czekoladowym .