fbpx
knedle wegańskie
Kolacje

Knedle wegańskie z mąką kasztanową

Te pyszne knedle zawdzięczają swój lekko słodkawy smak oraz delikatną konsystencję dodatkowi mąki kasztanowej. Są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki (proporcje podaję w opisie):

  • ziemniaki
  • mąka kasztanowa
  • skrobia ziemniaczana
  • śliwki bez pestek

Ziemniaki ugotuj i dokładnie rozgnieć w garnku lub w misce. Wyrównaj ich powierzchnię i podziel na 4 równe części. Jedną część przełóż do innego naczynia, a pozostały po niej ubytek wypełnij wsypując za zmianę po jednej łyżce mąki kasztanowej i jednej łyżce skrobi.

Gdy mąka i skrobia wypełni dołek, dodaj z powrotem przełożoną część ziemniaków. Wstępnie wymieszaj wszystko łyżką, a potem dokładnie wyrabiaj ręką.

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.

Oderwij kawałek ziemniaczanej masy, spłaszcz w dłoniach, połóż na tym śliwkę i dokładnie obtocz ją ciastem. Uformuj kształtną kulę. Powtarzaj czynność aż zużyjesz całe ciasto.

Knedle wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Po ugotowaniu możesz polać ulubionym olejem, posypać ksylitolem albo polać podsmażoną bezglutenową tartą bułką.