fbpx
jabłka w cieście
Desery bez pieczenia Kolacje

Jabłka w cieście kasztanowo-jaglanym

Jeśli masz odrobinę ugotowanej kaszy jaglanej, to te przepyszne jabłka w cieście przygotujesz w parę chwil. Mają słodkawy smak dzięki zawartości mąki kasztanowej i nie wymagają żadnego dodatkowego dosładzania. Ważne, aby użyte do tego przepisu jabłka dość szybko się rozgotowywały, wtedy ta słodka przekąska dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki (na 2 porcje):

  • ugotowana kasza jaglana – 1/2 szklanki
  • mąka kasztanowa – 1/2 szklanki
  • woda – 1/2 szklanki lub odrobinę więcej
  • olej kokosowy bezwonny – 1 łyżka czubata
  • cynamon – ilość według uznania
  • jabłka – 2 małe/średnie

Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek zmiksuj blenderem. W zależności od tego ile wilgoci ma kasza jaglana, możesz potrzebować dolać odrobinę więcej wody niż 1/2 szklanki. Ciasto ma mieć taką konsystencję, aby można w nim było obtaczać kawałki jabłek i żeby za bardzo nie spływało.

Obierz jabłka i ostrym nożem wytnij z każdego środek. Jabłka pokrój w plastry. Jeśli wydaje Ci się to za trudne, lub nie masz odpowiedniego noża, to po prostu obrane jabłka pokrój w małe kawałeczki, które później wrzucisz do ciasta i usmażysz placki z jabłkami.

Rozgrzej patelnię z nieprzywieralną powłoką. Krążki jabłek obtaczaj w cieście (możesz posłużyć się palcami, drewnianym patyczkiem albo widelcem). Pokryte ciastem krążki układaj na suchej, rozgrzanej patelni. Gdy zetną się i lekko zrumienią na jednej stronie, obróć je na drugą.

Możesz zakończyć robienie jabłek w cieście na ich usmażeniu na patelni albo tak jak ja zrobiłam, podpiec je jeszcze w piekarniku ustawiając opcję grilla. Wtedy nie rumienisz ich na patelni, a jedynie doprowadzasz do tego, aby ciasto się związało. Takie krążki ułóż na kratce wyłożonej papierem, opiekaj z jednej strony, a potem obróć na drugą. Po co ten dodatkowy trud? Podczas podpiekania krążki fajnie puchną (napowietrzają się) i ładnie się rumienią.

Jeśli użyte jabłka nie są wyjątkowo kwaśne, to nie ma potrzeby, aby je czymkolwiek dosładzać. Mąka kasztanowa zapewni odpowiednio słodki smak. Jeśli masz taką potrzebę, możesz gotowe jabłka w cieście oprószyć na przykład pudrem ksylitolowym.