To sprytny sposób jak zachęcić najmłodszych do jedzenia zdrowych brokułów, bo jak wiadomo dzieciaki uwielbiają wszelkiego rodzaju placki. Przepis w dwóch wersjach: z jajkiem lub bez.
Opcja z jajkiem
Składniki na 1 porcję:
- różyczki brokuła – 150 g
- jajko – 1 szt. ( alternatywnie – 5 jajek przepiórczych)
- mąka jaglana – 1 łyżka czubata / 15 ml
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma – ilość według uznania
- olej do smażenia
Gotuj brokuła w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Przelej zimną wodą. 1/3 brokuła, te najładniejsze różyczki, podziel na mniejsze części. Pozostałą część brokuła zmiksuj blenderem z jajkiem, mąką i przyprawami. Dodaj kawałeczki brokuła i wymieszaj łyżką.
Nagrzej patelnię z olejem.
Uformuj na patelni kilka dość grubych placków i smaż aż się ładnie zarumienią, ok. 3 minut z każdej strony. Jeśli ograniczasz tłuszcz, użyj minimalnej ilości oleju, obsmaż krótko placki z każdej strony, a następnie włóż je na parę minut do nagrzanego piekarnika.
Opcja bez jajka
Składniki na 1 porcję:
- różyczki brokuła – 150 g
- mąka jaglana – 1/3 szklanki
- olej – 2 łyżki (10 ml)
- woda – 2 łyżki (10 ml)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma – ilość według uznania
Gotuj brokuła w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Przelej zimną wodą. Około 1/5 brokuła odłóż i podziel na małe kawałeczki. Pozostałą część brokuła zmiksuj blenderem z olejem, mąką i przyprawami. Jeśli masa jest bardzo gęsta wlej 1-2 łyżki wody i ponownie zmiksuj. Dodaj kawałeczki brokuła i wymieszaj łyżką.
Masz do wyboru następujące opcje obróbki termicznej:
Możesz usmażyć placki na suchej patelni lub z odrobiną tłuszczu.
Jeśli unikasz smażenia – nagrzej piekarnik do 200 stopni, z termoobiegiem. Uformuj placki na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 min. aż będą lekko rumiane.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, mam dla Ciebie prezent:
Podając maila wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych w celu otrzymania praktycznych emaili i informacji handlowych. W każdej chwili możesz się wypisać. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.