Zielony krem – pyszny i jednocześnie bardzo zdrowy – tak, to jest możliwe!
Zrobiony na bazie kaszy jaglanej oraz surowego, bogatego w składniki odżywcze, szpinaku. Wspaniale kremowy dzięki dodatkowi oleju, a smaki banana, imbiru i kokosu świetnie ze sobą współgrają. Bez glutenu, bez mleka, bez cukru, wegański.
Składniki na jedną porcję:
- kasza jaglana, ugotowana – 2/3 szklanki
- banan – 1/2 dużego
- olej kokosowy virgin – 1 łyżka czubata
- szpinak świeży „baby”, surowy – garść, 25 g
- imbir świeży, starty – odrobina (opcjonalnie)
Dodatki: świeże owoce, polewa z mrożonych owoców
Jeszcze lekko ciepłą kaszę zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami na gładki budyń. Jeśli masz zimną kaszę, wyjętą z lodówki, wstaw pojemnik, w którym miksujesz składniki do miski z ciepłą wodą – składniki nie mogą być zbyt zimne, bo wówczas olej kokosowy nie połączy się z nimi na gładki krem.
Z mrożonych truskawek lub malin możesz przygotować polewę – zagotuj owoce z odrobiną ksylitolu lub innego słodzidła.
Przełóż budyń do szklanki lub pucharka, udekoruj polewą i owocami.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, mam dla Ciebie prezent:

Podając maila wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych w celu otrzymania praktycznych emaili i informacji handlowych. W każdej chwili możesz się wypisać. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.