fbpx
budyń zielony
Desery bez pieczenia

Zielony budyń jaglany

Zielony krem – pyszny i jednocześnie bardzo zdrowy – tak, to jest możliwe!

Zrobiony na bazie kaszy jaglanej oraz surowego, bogatego w składniki odżywcze, szpinaku. Wspaniale kremowy dzięki dodatkowi oleju, a smaki banana, imbiru i kokosu świetnie ze sobą współgrają. Bez glutenu, bez mleka, bez cukru, wegański.

Składniki na jedną porcję:

  • kasza jaglana, ugotowana – 2/3 szklanki
  • banan – 1/2 dużego
  • olej kokosowy virgin – 1 łyżka czubata
  • szpinak świeży „baby”, surowy – garść, 25 g
  • imbir świeży, starty – odrobina (opcjonalnie)

Dodatki: świeże owoce, polewa z mrożonych owoców

Jeszcze lekko ciepłą kaszę zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami na gładki budyń. Jeśli masz zimną kaszę, wyjętą z lodówki, wstaw pojemnik, w którym miksujesz składniki do miski z ciepłą wodą – składniki nie mogą być zbyt zimne, bo wówczas olej kokosowy nie połączy się z nimi na gładki krem.

Z mrożonych truskawek lub malin możesz przygotować polewę – zagotuj owoce z odrobiną ksylitolu lub innego słodzidła.

Przełóż budyń do szklanki lub pucharka, udekoruj polewą i owocami.

Jeśli podoba Ci się ten przepis, mam dla Ciebie prezent:

ebook Zielone przepisy
czekaj...

Dziękuję! Teraz sprawdź swoją skrzynkę e-mail.

Podając maila wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych w celu otrzymania praktycznych emaili i informacji handlowych. W każdej chwili możesz się wypisać. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.