fbpx
zielone paluszki
Do pieczenia

Słone paluszki brokułowe

Słone paluszki, tym razem w zupełnie innej odsłonie – na zielono. Zaskakująco dobrze smakują, wypróbuj koniecznie. Może dzięki tym paluszkom Twoje dziecko przekona się do jedzenia brokułów 😉


Przyjmuję, że 1 szklanka to 250 ml. Tam, gdzie odmierzane są małe ilości produktów oprócz dokładnej ilości ml podany jest przelicznik na typowe, współczesne łyżki i łyżeczki. O odmierzaniu łyżkami przeczytaj tutaj.

Składniki:

  • brokuł, podzielony na różyczki – 75 g
  • mąka – ½ szklanki (ryżowa, w tym 1 łyżka ziemniaczanej)
  • olej kokosowy – 1 łyżka czubata (15 ml)
  • woda – mniej niż ¼ szklanki
  • sól – odrobina
  • płatki drożdżowe – 1 łyżka czubata (15 ml) (można pominąć)
  • kurkuma – odrobina (można pominąć)
  • Do posypania – mak, sezam, sól –  to, co lubisz

Brokuła gotuj przez 3 minuty w osolonej wodzie ze szczyptą sody oczyszczonej (dzięki sodzie zachowa intensywnie zielony kolor).

Ugotowanego brokuła zmiksuj blenderem w wąskim naczyniu z pozostałymi składnikami, ale nie wlewaj od razu całej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do masła orzechowego. W razie potrzeby dolej więcej wody i ponownie zmiksuj.

Włącz piekarnik – 180 stopni, termoobieg.

Ciasto przełóż do woreczka na mrożonki i ostrymi nożyczkami odetnij róg, tak aby powstał bardzo mały otworek. Rozłóż arkusz papieru do pieczenia i wyciśnij na próbę pierwszego paluszka. Jeśli wyszedł zbyt cienki, powiększ odrobinę otwór. Zdecydowanym, szybkim ruchem wyciskaj na papier paluszki. Posyp je makiem lub innymi dodatkami, a następnie energicznie poruszaj papierem tak, aby rozsypany pomiędzy paluszkami mak, przykleił się do nich.

Paluszki piecz około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia, spróbuj czy paluszki są już chrupiące. Jeśli nie chrupią, to znaczy, że powinny jeszcze chwilę się piec. Jednak nie przesadź z czasem pieczenia, aby paluszki nie straciły ładnego, zielonego koloru.  

słone paluszki na zielono

Jeśli podoba Ci się ten przepis, mam dla Ciebie prezent:

ebook Zielone przepisy
czekaj...

Dziękuję! Teraz sprawdź swoją skrzynkę e-mail.

Podając maila wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych w celu otrzymania praktycznych emaili i informacji handlowych. W każdej chwili możesz się wypisać. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.