fbpx
Zielone bułki
Do pieczenia

Zielone bułeczki

Wiosenne, intensywnie zielone, wegańskie, bezglutenowe mini-bułeczki, które przygotujesz w parę chwil.

UWAGA:
Przyjmuję, że 1 szklanka to 250 ml. Tam, gdzie odmierzane są małe ilości produktów oprócz dokładnej ilości ml podany jest przelicznik na typowe, współczesne łyżki i łyżeczki. O odmierzaniu łyżkami przeczytaj tutaj .

Z podanych ilości składników zrobisz 10 mini-bułeczek.

Składniki:

  • siemię lniane mielone – 2 łyżki czubate (30 ml)
  • woda, gorąca – 1 szklanka (250 ml)
  • szpinak świeży „baby” – 100 g
  • olej płynny (neutralny w smaku) – 3 łyżki (15 ml)
  • ocet jabłkowy – 1 łyżeczka (2 ml)
  • mąka ryżowa – ¾ szklanki
  • mąka ziemniaczana – ¼ szklanki
  • ziarna: słonecznik, czarnuszka, sezam, itd. – ½ szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka czubata (5 ml)
  • soda oczyszczona – ½ płaskiej łyżeczki (1 ml)
  • sól – 1 łyżeczka (2 ml) lub według uznania
  • płatki drożdżowe nieaktywne (opcjonalnie, dla smaku) – 2 łyżki czubate (30 ml)
  • do posypania – odrobina pestek dyni

Zacznij od zalania w misce mielonego siemienia lnianego gorącą wodą – zamieszaj i odstaw na około 20-30 minut, musi z tego powstać gęsty „glut”. Surowy szpinak, olej i ocet zmiksuj blenderem w wąskim naczyniu na gładką papkę. W osobnej misce wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie suche składniki (z wyjątkiem pestek dyni do posypania).

Włącz piekarnik – 180 stopni, termoobieg.

Do zgęstniałego już siemienia lnianego dodaj zieloną, szpinakową papkę i delikatnie wymieszaj łyżką (nie miksuj). Wsyp teraz suche składniki i ponownie wymieszaj łyżką. Powinna powstać, dość gęsta, glutowata masa. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i od razu nałóż na nią łyżką 10 porcji ciasta na mini bułeczki. Ciasto ma taką konsystencję, że wygodnie dozuje się przy użyciu dużej łyżki, a po nałożeniu na blachę nie rozpływa się.

Bułeczki posyp pestkami dyni i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie ciesz się pięknymi, intensywnie zielonymi bułeczkami!

Na zdjęciu – zielona bułka z serem wegańskim i dodatkami.

Jeśli podoba Ci się ten przepis, mam dla Ciebie prezent:

ebook Zielone przepisy
czekaj...

Dziękuję! Teraz sprawdź swoją skrzynkę e-mail.

Podając maila wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych w celu otrzymania praktycznych emaili i informacji handlowych. W każdej chwili możesz się wypisać. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.