fbpx
Do pieczenia

Walentynkowe ❤ bezglutenowe ciasto migdałowe

To delikatne, kruche ciasto migdałowe z bezą i kwaskową polewą owocową to znakomity pomysł na świętowanie Walentynek i nie tylko.

Składniki
Ciasto:

  • migdały blanszowane – 100 g
  • mąka sorgo – ½ szklanki
  • mąka ziemniaczana – ¼ szklanki
  • daktyle suszone – 4 szt.
  • żółtka – 2 szt.
  • olej kokosowy bezwonny – 30 g
  • woda – ¼ szklanki

Beza:

  • białka – 2 szt.
  • ksylitol – ¼ szklanki
  • sól – szczypta


Dodatkowo:

  • Polewa – truskawki (świeże lub mrożone) pokrojone na kawałki podgrzej, aż odparuje nadmiar wody, dodaj ksylitolu lub innego słodzidła do smaku. Możesz też przygotować polewę z malin.


Migdały wsyp do małego pojemniczka i rozdrobnij blenderem ręcznym. Przełóż do większej miski, dodaj daktyle, żółtka (białka zachowaj na bezę), olej kokosowy i wodę – zmiksuj blenderem. Wsyp dwa rodzaje mąki i dokładnie wymieszaj łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na kilka godzin albo na krócej – do zamrażarki.
Schłodzone ciasto wyłóż na papier do pieczenia. Jest dość klejące, więc aby nie przyklejało się do wałka, wałkuj przez folię spożywczą (bezpośrednio na papierze do pieczenia). Uformuj serce i przy pomocy nożyka podwiń ranty (na ok. 0,5 cm powyżej powierzchni ciasta). Inna opcja – możesz po prostu wykleić ręcznie ciastem okrągłą blachę.
Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Wsyp ksylitol i nadal ubij. Wyłóż pianę na ciasto.

Ciasto włóż do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika przez ok. 30-35 min. (lub dłużej jeśli wolisz bardziej przypieczone).

Po wyjęciu z piekarnika polej ciasto owocowym sosem.