Do wykonania tych oponek nie potrzebujesz stolnicy ani wałka, przygotujesz je w kilka chwil. Świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla pączków na tłusty czwartek, ale również jako słodka przekąska na co dzień.
Składniki:
- daktyle suszone – 10 szt.
- siemię lniane mielone – 15 ml
- wrzątek – 3/4 szklanki
- mąka ryżowa – 2/3 szklanki
- skrobia ziemniaczana – 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia bezglutenowy – 5 ml / 1 łyżeczka czubata (o przelicznikach przeczytasz tutaj)
- wanilia mielona – szczypta (można pominąć)
- olej płynny, neutralny w smaku – 1/2 szklanki
- Do wykorzystania po upieczeniu – puder ksylitolowy, gorzka czekolada lub lukier
Daktyle, siemię lniane umieść w misce i zalej wrzątkiem. Wymieszaj łyżką i pozostaw na około 15 minut.
W małej misce lub w głębokim talerzu wymieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i wanilię (jeśli jej używasz).
Do namoczonych daktyli dodaj olej i zmiksuj dokładnie blenderem. Wsyp suche składniki i ponownie zblenduj, tak aby otrzymać jednorodną masę. Pozostaw na mniej więcej kwadrans – w tym czasie ciasto na oponki odrobinę zgęstnieje.
Włącz piekarnik – 180 stopni, termoobieg.
Przełóż ciasto do grubego woreczka na mrożonki albo do rękawa kuchennego. Jeśli używasz woreczka – odetnij róg, tak by powstał spory otwór (1-1,5 cm).
Arkusz papieru do pieczenia połóż na blasze lub kratce, a następnie wyciskaj na papier małe oponki (ok. 6 cm średnicy).
Wstaw do piekarnika na około 25-30 minut – oponki powinny się zarumienić.
Przestudzone oponki posyp ksylitolowym pudrem, lub polej roztopioną bezcukrową czekoladą. Możesz też polać je lukrem zrobionym z ksylitolowego pudru.