fbpx
oponki
Do pieczenia

Mini oponki

Do wykonania tych oponek nie potrzebujesz stolnicy ani wałka, przygotujesz je w kilka chwil. Świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla pączków na tłusty czwartek, ale również jako słodka przekąska na co dzień.

Składniki:

  • daktyle suszone – 10 szt.
  • siemię lniane mielone – 15 ml
  • wrzątek – 3/4 szklanki
  • mąka ryżowa – 2/3 szklanki
  • skrobia ziemniaczana – 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia bezglutenowy – 5 ml / 1 łyżeczka czubata (o przelicznikach przeczytasz tutaj)
  • wanilia mielona – szczypta (można pominąć)
  • olej płynny, neutralny w smaku – 1/2 szklanki
  • Do wykorzystania po upieczeniu – puder ksylitolowy, gorzka czekolada lub lukier

Daktyle, siemię lniane umieść w misce i zalej wrzątkiem. Wymieszaj łyżką i pozostaw na około 15 minut.

W małej misce lub w głębokim talerzu wymieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i wanilię (jeśli jej używasz).

Do namoczonych daktyli dodaj olej i zmiksuj dokładnie blenderem. Wsyp suche składniki i ponownie zblenduj, tak aby otrzymać jednorodną masę. Pozostaw na mniej więcej kwadrans – w tym czasie ciasto na oponki odrobinę zgęstnieje.

Włącz piekarnik – 180 stopni, termoobieg.

Przełóż ciasto do grubego woreczka na mrożonki albo do rękawa kuchennego. Jeśli używasz woreczka – odetnij róg, tak by powstał spory otwór (1-1,5 cm).

Arkusz papieru do pieczenia połóż na blasze lub kratce, a następnie wyciskaj na papier małe oponki (ok. 6 cm średnicy).

Wstaw do piekarnika na około 25-30 minut – oponki powinny się zarumienić.

Przestudzone oponki posyp ksylitolowym pudrem, lub polej roztopioną bezcukrową czekoladą. Możesz też polać je lukrem zrobionym z ksylitolowego pudru.