fbpx
mazurek kajmakowy
Do pieczenia

Mazurek migdałowy z jaglanym kajmakiem

Chrupiące ciasto z dodatkiem migdałów oraz słodki „kajmak” na bazie kaszy jaglanej, wegańskie.


Przyjmuję, że 1 szklanka to 250 ml. Tam, gdzie odmierzane są małe ilości produktów oprócz dokładnej ilości ml podany jest przelicznik na typowe, współczesne łyżki i łyżeczki. O odmierzaniu łyżkami przeczytaj tutaj.


Składniki

Ciasto:

  • migdały blanszowane – 100 g
  • mąka ryżowa – ¾ szklanki
  • mąka ziemniaczana – ¼ szklanki
  • ksylitol – 1 łyżka czubata (15 ml)
  • olej kokosowy bezzapachowy – 60 g
  • woda – ¼ szklanki

Krem:

  • kasza jaglana ugotowana – ½ szklanki ugniecionej
  • daktyle suszone – 10 szt
  • woda przegotowana, ciepła – ¼ szklanki + odrobina
  • olej płynny neutralny w smaku – ¼ szklanki
  • karob – ½ łyżeczki (opcjonalnie)
  • syrop klonowy – 1 łyżka (opcjonalnie)

Migdały zmiksuj blenderem na proszek, mogą zostać grudki. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, ale nie wlewaj od razu całej wody. Zagnieć ciasto i jeśli za bardzo się kruszy dolej odrobinę więcej wody. Ciasto zawiń w folię i włóż na jakiś czas do lodówki, aby się schłodziło.

Włącz piekarnik – 180 stopni, termoobieg.

Wyjmij ciasto z lodówki i przygotuj arkusz papieru do pieczenia. Jeśli chcesz zrobić wzorek na mazurku, odłóż trochę ciasta (będę z Tobą szczera – to dość czasochłonne). Resztę ciasta wyłóż na papier, przykryj folią spożywczą i cienko rozwałkuj, formując w kształt koła lub prostokąta. Podwiń brzegi, aby utworzyły rant. Z reszty ciasta możesz zrobić w dłoniach cienkie wałeczki i ułożyć z nich wzór karo.

Wstaw ciasto do piekarnika na około 20-25 min, kontrolując jak mocno jest przypieczone.

W wąskim naczyniu zmiksuj blenderem daktyle z mokrymi składnikami kremu. Dodaj ugotowaną kaszę i ewentualnie odrobinę karobu – zmiksuj na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, dodaj więcej wody i ponownie zmiksuj.

Wyłóż krem na przestudzone ciasto i ozdób według uznania.

Krem, gdy się schłodzi, stężeje. Możesz teraz przykryć ciasto folią spożywczą, tak aby krem nie wysychał. Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu.

Smacznego!

mazurek bezlutenowy