Świąteczne wegańskie pierniczki z daktylami.
Składniki na 1 arkusz pierników:
(1 szklanka to 250 ml)
- daktyle namoczone we wrzątku – 10 szt
- olej kokosowy bezwonny roztopiony – 1/4 szklanki
- ocet jabłkowy – 2,5 ml / 1 łyżeczka (o przelicznikach przeczytasz tutaj)
- mąka jaglana – 1/2 szklanki
- mąka kasztanowa – 1/4 szklanki
- skrobia ryżowa lub kukurydziana – 1/4 szklanki
- siemię lniane mielone – 15 ml / 1 łyżka czubata
- soda oczyszczona – 1,25 / 1/2 płaskiej łyżeczki
- proszek do pieczenia – 1,25 1/2 płaskiej łyżeczki
- przyprawa do piernika 5 – 10 ml / 1-2 łyżeczki czubate (ilość według preferencji smakowych)
- woda – ok. 15 ml – jeśli ciasto okaże się za suche
Daktyle, po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach moczenia, wyjmij z wody i przełóż do wąskiego naczynia. Wstaw szklankę do miski lub małego garnka z gorącą wodą i nakładaj do niej olej kokosowy – olej rozpuści się, a gdy uzbiera się ćwierć szklanki, wlej do daktyli. Dodaj ocet jabłkowy i zmiksuj wszystko ręcznym blenderem.
W misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki. Dodaj masę daktylową i wyrabiaj ręką. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej ok. 15 ml wody.
Zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na około godzinę, aby się schłodziło.
Do wałkowania ciasta najlepiej sprawdzi się silikonowy wałek i mata (posmarowane lekko olejem). Jeśli takich nie posiadasz rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto powinno być dość grube (5-7 mm). Ze względu na zawartość daktyli dość mocno się klei i nie jest zbyt wygodne w obróbce. Te wszelkie utrudnienia wynagrodzi nam wspaniały smak upieczonych pierniczków 😉
Włącz piekarnik na 180 stopni, termoobieg.
Z ciasta wycinaj dowolne kształty, najwygodniej jest je przenosić na papier do pieczenia przy użyciu cienkiej łopatki albo dużego noża.
Pierniczki piecz ok. 15 minut, kontrolując pod koniec pieczenia czy nie rumienią się zbyt mocno.