fbpx
pierniczki dyniowe
Do pieczenia

Pierniczki dyniowe

Jeśli masz w domu upieczoną dynię, to te pyszne, miękkie pierniki przygotujesz w kilkanaście minut.

Składniki na 2 arkusze pierników:

(1 szklanka to 250 ml)

  • miąższ upieczonej dyni Hokkaido – 300 g (waga bez skórki)
  • olej kokosowy bezwonny – 60 g
  • mąka jaglana – 2/3 szklanki
  • mąka kasztanowa – 2/3 szklanki
  • skrobia ryżowa lub kukurydziana – 2/3 szklanki
  • przyprawa do pierników – 10-15 ml / 2-3 łyżeczki czubate (o przelicznikach przeczytasz tutaj) dokładna ilość zależy od upodobań smakowych oraz intensywności danej mieszanki
  • cynamon mielony – 10 ml / 2 łyżeczki czubate
  • proszek do pieczenia – 5 ml / 1 łyżeczka czubata
  • ksylitol – 45 ml / 3 łyżki czubate

Dynię zmiksuj blenderem z olejem kokosowym.

Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki. Dodaj masę dyniową, a następnie dokładnie zagnieć dłonią.

Kulkę ciasta zawiń w folię i schowaj do lodówki na ok. 30-60 minut, aby się schłodziło.

Włącz piekarnik na 180 stopni, termoobieg.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy silikonowej (jeśli nie posiadasz, rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Z rozwałkowanego na ok. 5 mm grubości ciasta wycinaj dowolne kształty.

Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut, sprawdzając pod koniec tego czasu stopień wypieczenia.