fbpx
pierniczki
Do pieczenia

Pierniczki

Pyszne, pachnące korzennymi przyprawami pierniczki, które możesz upiec nawet w ostatniej chwili przed Świętami. W zależności od swoich upodobań, przygotuj cienkie i chrupiące lub nieco grubsze i mięciutkie ciasteczka.

Składniki na 2 arkusze papieru do pieczenia:

(1 szklanka to 250 ml)

  • mąka kasztanowa – 2/3 szklanki
  • mąka z sorgo – 2/3 szklanki
  • skrobia ryżowa lub kukurydziana – 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia – 10 ml / 2 łyżeczki czubate (o przelicznikach przeczytasz tutaj)
  • karob lub kakao – 5-10 ml / 1-2 łyżeczki czubate (można pominąć)
  • przyprawa do pierników (ilość według uznania, zależy od intensywności mieszanki, zwykle ok. 15-20 ml)
  • jajko – 1 szt (lub 5 przepiórczych)
  • ksylitol – 60 ml
  • woda – 1/4 szklanki
  • olej kokosowy bezwonny rozpuszczony – 1/4 szklanki / 60 g

Suche składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej przesiać je przez sito. Jeśli nie masz w domu przyprawy do pierników, dodaj takie przyprawy korzenne, którymi dysponujesz (cynamon, kardamon, mielony imbir, rozgniecione w moździerzu goździki, anyż, odrobinę pieprzu).

W małym garnuszku podgrzej ksylitol z wodą do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z palnika i dodaj olej kokosowy.

Do suchej mieszanki mąk wlej ciepły płyn z ksylitolem i dodaj jajko. Wyrabiaj ciasto ręką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie zwarta, błyszcząca kulka ciasta. W razie potrzeby, dodaj odrobinę wody (gdyby ciasto było za suche) albo trochę mąki z sorgo (jeśli ciasto jest bardzo klejące).

Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki. Nie musi się mocno schłodzić, wystarczy aby nie było już ciepłe.

Włącz piekarnik na 170-180 stopni (termoobieg).

Jeśli masz silikonową stolnicę i wałek, nie ma potrzeby aby oprószać ją mąką (użyj odrobiny mąki z sorgo do posypania tradycyjnej stolnicy). Oderwij kawałek ciasta i rozwałkuj. Jeśli ciasto jest zbyt twarde i kruszące, wystarczy, że rozgrzejesz je chwilę w dłoniach. Jeśli rozwałkujesz ciasto bardzo cienko, otrzymasz mocno chrupiące ciasteczka. Z grubszego ciasta wyjdą miękkie pierniczki.

Wykrojone ciasteczka przenoś ostrożnie na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia. W zależności od grubości pierników, piecz je ok. 10-15 minut.