Wegańskie knedle – nietypowe, bo wykonane nie z ziemniaków, ale z kaszy jaglanej. Bez glutenu, mleka, cukru, a także bez jajek.
Składniki na 2 porcje (8-12 szt.):
- kasza jaglane, ugotowana – 1 szklanka (odmierzana po ugotowaniu)
- olej płynny – 2 łyżki stołowe / 10 ml
- woda – 4 łyżki stołowe / 20 ml
- mąka ziemniaczana – 4 łyżki czubate / 60 ml
- mąka ryżowa – 2-3 łyżki czubate / 30-45 ml
- Dodatkowo : 2 łyżki mąki ryżowej do podsypywania
- Truskawki – w zależności od wielkości ok. 8-12 szt.
- Dodatki: coś słodkiego – np. ksylitol, opcjonalnie tłuszcz do polania oraz pokruszone migdały
W wąskim naczyniu zmiksuj blenderem ręcznym ugotowaną kaszę jaglaną, olej i wodę. Jeśli masa jest już gładka, przełóż ją do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz 2 łyżki mąki ryżowej. Dokładnie wymieszaj łyżką. Masa ma być dość miękka, ale na tyle zwarta, aby można z niej było uformować kulki. Jeśli jest zbyt kleista dodaj jeszcze łyżkę mąki ryżowej i ponownie dokładnie wymieszaj.
Na duży talerz wysyp 2 łyżki mąki ryżowej. Przełóż na ten talerz masę jaglaną i podziel na 8-12 kulek (w zależności od tego jak duże masz truskawki). Kulki delikatnie obtocz w mące, tak aby się nie kleiły. Następnie każdą spłaszcz w dłoniach, połóż na talerzu z mąką, tak aby jedna strona się nią pokryła. Na tej górnej, nie pokrytej mąką stronie połóż truskawkę i obtocz ją dokładnie ciastem. Uformuj kształtną kulkę. Postępuj tak z każdym kawałkiem ciasta.
Knedle gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty licząc od wypłynięcia.
Podawaj posypane ksylitolem lub innym słodzidłem. Możesz polać tłuszczem oraz posypać pokruszonymi migdałami