Pyszny włoski deser w wersji bez glutenu, bez mleka i bez cukru.
Składniki
Biszkopty:
- jajka – 3 szt.
- puder ksylitolowy – 2 łyżki czubate
- mąka ryżowa – 3 łyżki czubate
- wanilia sproszkowana – szczypta (można pominąć)
- sól – szczypta
Do nasączenia:
- 1 ½ szklanki mocnej kawy bezkofeinowej posłodzonej ksylitolem . W wersji dla dorosłych dodaj odrobinę Amaretto
Krem:
- migdały blanszowane – 1 szklanka
- kasza jaglana ugotowana – 1 ½ szklanki
- olej płynny – ½ szklanki
- woda – 1 szklanka
- ksylitol – ½ szklanki
- olej kokosowy – 50 g
Do posypania:
- kakao
Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. Dodaj ksylitol i nadal ubijaj. Dodaj żółtka i ostrożnie zamieszaj łyżką. Wsyp mąkę, dodaj wanilię i bardzo delikatnie zamieszaj łyżką.
Włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni.
Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formuj małą łyżeczką podłużne biszkopty.
Piecz ok. 15-20 minut.
Migdały lekko podpraż w piekarniku. Zmiksujemy blenderem ręcznym na gładką pastę. Dodaj płynny olej i dalej miksuj. Dodaj kaszę i wodę – miksuj tak długo, aby nie było żadnych grudek. Wsypujemy ksylitol i miksujemy. Na koniec dodaj olej kokosowy i chwilę miksuj.
Wystudzone biszkopty zanurzaj w nalanej do talerza kawie i układaj w naczyniu. Warstwa biszkoptów, na to połowa kremu, posyp kakao. Druga warstwa nasączonych biszkoptów, reszta kremu i na koniec oprósz kakao.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, staraj się nie zjeść od razu 😉