Jeśli masz w domu upieczoną dynię, to te pyszne, miękkie pierniki przygotujesz w kilkanaście minut.
Składniki na 2 arkusze pierników:
(1 szklanka to 250 ml)
- miąższ upieczonej dyni Hokkaido – 300 g (waga bez skórki)
- olej kokosowy bezwonny – 60 g
- mąka jaglana – 2/3 szklanki
- mąka kasztanowa – 2/3 szklanki
- skrobia ryżowa lub kukurydziana – 2/3 szklanki
- przyprawa do pierników – 10-15 ml / 2-3 łyżeczki czubate (o przelicznikach przeczytasz tutaj) dokładna ilość zależy od upodobań smakowych oraz intensywności danej mieszanki
- cynamon mielony – 10 ml / 2 łyżeczki czubate
- proszek do pieczenia – 5 ml / 1 łyżeczka czubata
- ksylitol – 45 ml / 3 łyżki czubate
Dynię zmiksuj blenderem z olejem kokosowym.
Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki. Dodaj masę dyniową, a następnie dokładnie zagnieć dłonią.
Kulkę ciasta zawiń w folię i schowaj do lodówki na ok. 30-60 minut, aby się schłodziło.
Włącz piekarnik na 180 stopni, termoobieg.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy silikonowej (jeśli nie posiadasz, rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Z rozwałkowanego na ok. 5 mm grubości ciasta wycinaj dowolne kształty.
Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut, sprawdzając pod koniec tego czasu stopień wypieczenia.