Świetny dodatek do różnego rodzaju zup-kremów – tym razem w wersji bez jajek. Groszek przygotujesz ekspresowo (pod warunkiem, że masz już ugotowaną kaszę jaglaną).
Z podanych składników przygotujesz jeden arkusz papieru wypełniony groszkiem.
Składniki:
- kasza jaglana, ugotowana – 1/2 szklanki, ubitej/uklepanej łyżką
- mąka jaglana – 1/3 szklanki
- olej kokosowy bezwonny – 30 ml / 2 łyżki czubate (o odmierzaniu łyżkami przeczytasz tutaj)
- woda (letnia lub ciepła) – 1/4 szklanki lub odrobinę więcej
- sól – szczypta lub według smaku
- kurkuma – dla koloru (można pominąć)
W wąskim pojemniku zmiksuj blenderem kaszę jaglaną, olej kokosowy i 1/4 szklanki wody. Powinna wyjść z tego gładka masa bez grudek.
Dodaj resztę składników i ponownie zmiksuj. Ugotowana kasza jaglana może mieć różną wilgotność, dlatego ilość wody w przepisie nie jest dokładnie podana. Jeśli masa źle się miksuje i jest za gęsta, dodaj jeszcze trochę wody. Gotowe ciasto ma mieć konsystencję gęstego kremu – takiego, który nie będzie się rozlewał po wyciśnięciu na papier.
Masę przełóż do grubego woreczka (do mrożonek). Obetnij róg woreczka, tak aby powstał bardzo mały otwór. Wyciśnij odrobinę masy na papier i jeśli jest potrzeba, to powiększ otwór.
Włącz piekarnik na 180 st., termoobieg.
Wyciskaj na papier do pieczenia malutkie groszki – jeden obok drugiego. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości groszków. Sprawdź czy już są chrupiące – jeśli nie, to jeszcze je podpiecz przez kilka minut.