To delikatne, kruche ciasto migdałowe z bezą i kwaskową polewą owocową to znakomity pomysł na świętowanie Walentynek i nie tylko.
Składniki
Ciasto:
- migdały blanszowane – 100 g
- mąka sorgo – ½ szklanki
- mąka ziemniaczana – ¼ szklanki
- daktyle suszone – 4 szt.
- żółtka – 2 szt.
- olej kokosowy bezwonny – 30 g
- woda – ¼ szklanki
Beza:
- białka – 2 szt.
- ksylitol – ¼ szklanki
- sól – szczypta
Dodatkowo:
- Polewa – truskawki (świeże lub mrożone) pokrojone na kawałki podgrzej, aż odparuje nadmiar wody, dodaj ksylitolu lub innego słodzidła do smaku. Możesz też przygotować polewę z malin.
Migdały wsyp do małego pojemniczka i rozdrobnij blenderem ręcznym. Przełóż do większej miski, dodaj daktyle, żółtka (białka zachowaj na bezę), olej kokosowy i wodę – zmiksuj blenderem. Wsyp dwa rodzaje mąki i dokładnie wymieszaj łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na kilka godzin albo na krócej – do zamrażarki.
Schłodzone ciasto wyłóż na papier do pieczenia. Jest dość klejące, więc aby nie przyklejało się do wałka, wałkuj przez folię spożywczą (bezpośrednio na papierze do pieczenia). Uformuj serce i przy pomocy nożyka podwiń ranty (na ok. 0,5 cm powyżej powierzchni ciasta). Inna opcja – możesz po prostu wykleić ręcznie ciastem okrągłą blachę.
Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Wsyp ksylitol i nadal ubij. Wyłóż pianę na ciasto.
Ciasto włóż do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika przez ok. 30-35 min. (lub dłużej jeśli wolisz bardziej przypieczone).
Po wyjęciu z piekarnika polej ciasto owocowym sosem.