Jeśli masz w domu tę bardzo zdrową mąkę, to w parę chwil możesz przygotować z niej pyszne kruche ciasteczka. Nie zawierają jajek.
Składniki na ok. 30 ciasteczek :
- mąka teff – 1 szklanka
- siemię lniane mielone – 5 ml / 1 łyżeczka czubata (o przelicznikach przeczytasz tutaj)
- kakao (albo karob) – 30 ml / 2 łyżki czubate
- ksylitol – 30 ml / 2 łyżki czubate
- proszek do pieczenia – 2,5 ml / płaska łyżeczka
- olej kokosowy bezwonny – 100 g
- woda – 1/4 szklanki / 60 ml
- orzechy włoskie rozdrobnione / inne orzechy / suszone owoce – 1/2 szklanki
Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki z wyjątkiem orzechów. Dodaj olej i wodę – wyrabiaj ciasto, a gdy będzie już miało jednolitą strukturę wsyp orzechy lub rozdrobione suszone owoce. Wymieszaj dokładnie ręką. Jeśli ciasto przed dodaniem orzechów jest zbyt suche (sypie się, nie jest zwarte), dodaj jeszcze odrobinę wody. Jeśli jest zbyt klejące, dosyp odrobinę mąki teff. Ciasto ma mieć taką konsystencję, aby po dodanie orzechów, można było z niego uformować dłońmi ciastka.
Włącz piekarnik – 180 st., termoobieg.
Przygotuj papier do pieczenia. Z ciasta odrywaj porcje wielkości małego orzecha włoskiego. W dłoniach formuj kule, które następnie układaj na papierze i spłaszczaj, aby przybrały kształt ciastek.
Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, sprawdzając pod koniec tego czasu czy są odpowiednio wypieczone.
Przestudzone ciasteczka możesz oprószyć ksylitolowym pudrem.