Szpinak nadaje babeczkom zielony odcień, za to w smaku wyczuwalny jest banan i słodycz daktyli. Poza owocami nie ma tutaj żadnych innych dodatków słodzących.
Składniki na 12 babeczek:
- jajko – 1 szt. ( lub 5 przepiórczych )
- banany – 1½ średniej wielkości / 275 g (ważone ze skórką)
- daktyle suszone namoczone – 10 szt.
- szpinak surowy „baby” – 100g
- olej – 1/3 szklanki ( neutralny w smaku)
- ocet jabłkowy – 2 łyżeczki / 5 ml
- mąka ryżowa – 2/3 szklanki
- mąka ziemniaczana – 1/3 szklanki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka płaska / 2,5 ml
Dodatkowo:
- garść rodzynek / suszonych wiśni / żurawiny bez cukru
- olej kokosowy bezzapachowy do wysmarowania formy do muffinek
Przygotuj wcześniej daktyle – zalej wrzątkiem i pozostaw na 30 minut lub dłużej.
Nasmaruj olejem kokosowym formę do babeczek albo powkładaj papilotki.
W małej misce lub głębokim talerzu wymieszaj dwa rodzaje mąki z sodą.
Włącz piekarnik na 180 stopni, termoobieg.
Zmiksuj w misce blenderem ręcznym: jajko, banany, daktyle, szpinak, olej i ocet. Wsyp mieszankę mąk i wszystko ponownie zmiksuj. Dodaj rodzynki / wiśnie / żurawinę i zamieszaj łyżką. Przełóż masę do formy na babeczki i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, mam dla Ciebie prezent:
Podając maila wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych w celu otrzymania praktycznych emaili i informacji handlowych. W każdej chwili możesz się wypisać. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.