fbpx
babeczki szpinakowe
Do pieczenia

Babeczki szpinakowe

Szpinak nadaje babeczkom zielony odcień, za to w smaku wyczuwalny jest banan i słodycz daktyli. Poza owocami nie ma tutaj żadnych innych dodatków słodzących.

Składniki na 12 babeczek:

  • jajko – 1 szt. ( lub 5 przepiórczych )
  • banany – 1½ średniej wielkości / 275 g (ważone ze skórką)
  • daktyle suszone namoczone – 10 szt.
  • szpinak surowy „baby” – 100g
  • olej – 1/3 szklanki ( neutralny w smaku)
  • ocet jabłkowy  – 2 łyżeczki /  5 ml
  • mąka ryżowa – 2/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana – 1/3 szklanki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka płaska / 2,5 ml

Dodatkowo:

  • garść rodzynek / suszonych wiśni / żurawiny bez cukru
  • olej kokosowy bezzapachowy do wysmarowania formy do muffinek

Przygotuj wcześniej daktyle – zalej wrzątkiem i pozostaw na 30 minut lub dłużej.

Nasmaruj olejem kokosowym formę do babeczek albo powkładaj papilotki.

W małej misce lub głębokim talerzu wymieszaj dwa rodzaje mąki z sodą.

Włącz piekarnik na 180 stopni, termoobieg.

Zmiksuj w misce blenderem ręcznym: jajko, banany, daktyle, szpinak, olej i ocet. Wsyp mieszankę mąk i wszystko ponownie zmiksuj. Dodaj rodzynki / wiśnie / żurawinę i zamieszaj łyżką. Przełóż masę do formy na babeczki i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut.

Jeśli podoba Ci się ten przepis, mam dla Ciebie prezent:

ebook Zielone przepisy
czekaj...

Dziękuję! Teraz sprawdź swoją skrzynkę e-mail.

Podając maila wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych w celu otrzymania praktycznych emaili i informacji handlowych. W każdej chwili możesz się wypisać. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.