fbpx
Do pieczenia Polecane

Tiramisu

Pyszny włoski deser w wersji bez glutenu, bez mleka i bez cukru.

Składniki

Biszkopty:

  • jajka – 3 szt.
  • puder ksylitolowy – 2 łyżki czubate
  • mąka ryżowa – 3 łyżki czubate
  • wanilia sproszkowana – szczypta (można pominąć)
  • sól – szczypta

Do nasączenia:

  • 1 ½ szklanki mocnej kawy bezkofeinowej posłodzonej ksylitolem . W wersji dla dorosłych dodaj odrobinę Amaretto

Krem:

  • migdały blanszowane – 1 szklanka
  • kasza jaglana ugotowana – 1 ½ szklanki
  • olej płynny – ½ szklanki
  • woda – 1 szklanka
  • ksylitol – ½ szklanki
  • olej kokosowy – 50 g

Do posypania:

  • kakao

Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. Dodaj ksylitol i nadal ubijaj. Dodaj żółtka i ostrożnie zamieszaj łyżką. Wsyp mąkę, dodaj wanilię i bardzo delikatnie zamieszaj łyżką.
Włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni.

Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formuj małą łyżeczką podłużne biszkopty.
Piecz ok. 15-20 minut.

Migdały lekko podpraż w piekarniku. Zmiksujemy blenderem ręcznym na gładką pastę. Dodaj płynny olej i dalej miksuj. Dodaj kaszę i wodę – miksuj tak długo, aby nie było żadnych grudek. Wsypujemy ksylitol i miksujemy. Na koniec dodaj olej kokosowy i chwilę miksuj.

Wystudzone biszkopty zanurzaj w nalanej do talerza kawie i układaj w naczyniu. Warstwa biszkoptów, na to połowa kremu, posyp kakao. Druga warstwa nasączonych biszkoptów, reszta kremu i na koniec oprósz kakao.

Wstaw do lodówki na kilka godzin, staraj się nie zjeść od razu 😉