Pyszne, chrupiące paluszki zrobione na bazie ugotowanej kaszy jaglanej. Bez jajek, bez glutenu.
To jeden z najpopularniejszych przepisów na moim facebookowym fanpage’u – wypróbowany przez wiele osób, o czym świadczą komentarze oraz przesłane zdjęcia upieczonych paluszków.
Teraz zapraszam Ciebie do zrobienia tej chrupiącej przekąski. Przy innej okazji możesz wypróbować także przepisy na słone paluszki z jajkiem oraz słone paluszki z ziemniaków.
Składniki (otrzymasz z nich 2 arkusze papieru wypełnione paluszkami):
- kasza jaglana ugotowana – ½ szklanki ubitej (uklepanej) kaszy
- woda – 1/4 szklanki
- płynny olej – 3 łyżki / 15 ml (o odmierzaniu łyżkami przeczytasz tutaj)
- mąka gryczana – 1/4 szklanki
- skrobia ziemniaczana – 1 łyżka czubata / 15 ml
- proszek do pieczenia bezglutenowy – 2 szczypty
- sól – szczypta
- ewentualnie odrobina kurkumy dla koloru
- do posypania – według uznania sezam, ziarna konopi, mak
Zmiksuj blenderem ręcznym kaszę, wodę i olej na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dalej miksuj.
Masę przełóż do mocnego woreczka (np. torebki do mrożonek). Obetnij róg woreczka – zrób bardzo mały otwór i ewentualnie później powiększ.
Włącz piekarnik na 180 stopni, termoobieg. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia rozsyp sezam albo inne ziarna. Zdecydowanym ruchem wyciskaj cienkie długie paski, zachowując odstęp ok. 1 cm.
Posyp wszystko ziarnami i odrobiną soli. Blachę, na której leży papier z paluszkami i precelkami energicznie przesuń parę razy w przód i w tył, a potem w lewo i prawo – dzięki temu ziarenka, które leżą na papierze przykleją się do surowych paluszków.
Wstaw do piekarnika na około 25 minut, sprawdzając czy paluszki są już wystarczająco chrupiące