Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy! Przygotowanie tej słodkiej przekąski zajmie Ci dosłownie parę minut. Te lane faworki upieczesz w piekarniku, czyli bez stania przy patelni, chlapiącego oleju i zapachu smażenia w całym domu.
Składniki na 3-4 arkusze papieru wypełnione faworkami:
- Jajka – 2 szt. (albo 10 szt. przepiórczych)
- Mąka z sorgo albo ryżowa – ¾ szklanki
- Skrobia ziemniaczana – ¼ szklanki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy – 2,5 ml / 1 łyżeczka płaska (o przelicznikach przeczytasz tutaj)
- Olej płynny (taki, którego używasz do smażenia) – ¼ szklanki
- Woda – odrobina
- kurkuma lub pasta z kurkumy – odrobina dla koloru (opcjonalnie)
Do posypania:
- Cukier puder ksylitolowy do posypania
Wszystkie składniki z wyjątkiem wody umieść w wąskim naczyniu – zmiksuj ręcznym blenderem. Dodawaj po kilka łyżek wody i ponownie miksuj – ciasto powinno mieć konsystencję majonezu. Ilość wody zależy od wielkości jajek i chłonności danej mąki. Jeśli przesadzisz z wodą, dodaj po prostu więcej mąki.
Włącz piekarnik – 180 stopni, termoobieg.
Przełóż masę do mocnego woreczka na mrożonki i obetnij nożyczkami róg – zrób bardzo mały otwór i ewentualnie powiększ po spróbowaniu jak się wyciska.
Na kratce lub dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj wzorki – dowolne zawijasy lub cokolwiek podpowiada Ci Twoja inwencja twórcza 😉
Lane faworki piecz około 10-15 minut – czas pieczenia jest uzależniony od ich grubości. Nie trzymaj ich w piecu za długo, powinny mieć raczej jasny kolor. Pod koniec pieczenia sprawdź czy są już chrupiące.
Po wyjęciu z piekarnika posyp obficie ksylitolowym cukrem pudrem.