Ciastka z płatków owsianych z dodatkiem ulubionych suszonych owoców to pyszna i pożywna przekąska, którą przygotowuje się bardzo łatwo.
Składniki (na ok. 16 ciastek):
- płatki owsiane bezglutenowe (zwykłe, nie ekspresowe) – 1 szklanka / 100 g
- siemię lniane mielone – 15 ml / 1 łyżka czubata (o przelicznikach przeczytasz tutaj)
- cynamon mielony, świeży starty imbir – odrobina, według uznania
- daktyle suszone – 10 średnich sztuk (zamiennie suszone figi lub śliwki)
- suszone kwaśne owoce np. wiśnie, żurawina, jagody goji – 1/4 szklanki
- bezcukrowy dżem np. z czarnej porzeczki – 5 ml / 1 czubata łyżeczka (opcjonalnie)
- olej kokosowy bezwonny – 30 g
- wrzątek – 3/4 szklanki / 190 ml
Płatki, siemię lniane i przyprawy dokładnie wymieszaj w misce / głębokim talerzu. Suszone daktyle pokrój na małe kawałki i razem z pozostałymi owocami dodaj do płatków. Wymieszaj tak, aby owoce rozłoży się w miarę równomiernie.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko łyżką. Temperatura wody sprawi, że olej się rozpuści i składniki dokładnie się ze sobą połączą. Otrzymana w ten sposób masa powinna być miękka i klejąca, gdyż w kolejnych minutach płatki i suszone owoce będą chłonęły wilgoć. Jeśli widzisz, że mieszanina jest zbyt sucha, dodaj jeszcze trochę wody.
Odstaw masę na ok. 15 minut, aby w tym czasie płatki i suszone owoce nasiąkły wodą. Dzięki temu suche owoce nie przypalą się podczas pieczenia, a ciastka pozostaną miękkie i lekko wilgotne w środku.
Włącz piekarnik na 160-170 stopni, ustawiając łagodny program, który zbyt mocno nie zrumieni ciastek.
Na papier do pieczenia wykładaj przy użyciu łyżki porcje ciasta, które następnie spłaszczaj łyżką lub ręką.
Piecz około 25 minut – ciastka mają być lekko zarumienione, a owoce nie powinny się przypalić.